Je bekijkt nu 25e Generaal kapittel van 25 april tot 16 mei 2019

25e Generaal kapittel van 25 april tot 16 mei 2019

  • Leestijd:2 minuten gelezen

Waag je in het diepe. (Lucas 5,4)

Dit was het thema van ons 25ste Generaal Kapittel dat wij van 25 april tot 17 mei in Dernbach (Dld). gehouden hebben.

“Vaar naar het diepe, en gooi je netten uit”. Gebaseerd op de ervaring van de apostelen in het bovengenoemde Bijbelverhaal, staat het oude Ierse symbool van de Drievuldigheid centraal. Het centrum benadrukt de drie aspecten,

gemeenschap, leiding en missie.

Vanuit onze spiritualiteit en het charisma dreven deze thema’s ons dieper in een gewaagd reflecteren over wie en hoe we met God, met elkaar en tegenover degenen die wij dienen, staan.

Dit kapittel, met zusters uit vele landen bijeen, gaf ons de gelegenheid de thema’s en onderwerpen vanuit verschillende gezichtshoeken te benaderen. Veel werd o.a. gesproken over het geweld en de onrechtvaardigheid in deze wereld. In verband hiermee kwamen we aan het eind tot een gezamenlijke intentieverklaring:

Geworteld in het charisma en de spiritualiteit van de Arme Dienstmaagden van Jezus Christus verplichten we ons in, met elkaar levende conventen in onze gemeenschap, met de Heer en met de schepping verantwoord te leven.
Daarvan willen wij moedig getuigen,

  • door geweld van welke aard dan ook, in onze gemeenschappen en op elk gebied van ons werk, te bestrijden
  • door maatrelingen te treffen die leiden tot een verandering van onze gedragswijze om de aarde en de schepping te beschermen
  • door onze betrokken inzet tegen onrechtvaardigheden tegenover onze zusters en broeders
  • door ons in te zetten en mee te werken in netwerken, met religieuzen en civiele organisaties, voor rechtvaardigheid en vrede.

We zullen dit doen in onze provincies en regio’s, in overeenstemming met de daar geldende omstandigheden. Maria Katharina die er altijd was voor de nood van de tijd, zal ons hierbij zeker helpen.

Zij zegt immers:

“Als wij doen wat we kunnen, verlangt God niet méér van ons”.

Het nieuw Generaal bestuur:

Bij het generaal kapittel in mei 2019 in Dernbach, Duitsland, werd het volgende bestuur gekozen.